I Aadum Nyt, oktober 2015, blev der annonceret og opfordret til at møde op til en aften, hvor overskriften var et spørgsmål om muligheden for i fællesskab at sætte nogle investeringer i gang i Ådum.
Mødet foregik i Hallens Cafeteria, hvor pladserne ved det lange bord blev besat af ådumborgere med ønske om at styrke byen på længere sigt.
Hans Laurids Pedersen, som var med i arbejdsgruppen fra visionsmødet i januar, bød velkommen.
Der var planlagt oplæg fra to steder, hvor det er lykkedes at sætte projekter i gang. Desværre var der afbud på grund af sygdom fra Stauning, og Hans Laurids gav udtryk for, at der forhåbentlig senere kan blive lejlighed til at høre om initiativet der.
Hans Jørgen Olesen fik så ordet og fortalte engageret og med stort overblik om udviklingen i Spjald. Han har boet i Spjald altid og er lige gået på pension. Kendetegnende for hans hjemby har altid været et godt sammenhold, og at folk i Spjald er gode til at arbejde sammen på tværs af alle foreninger.
Borgere har investeret både penge og arbejdskraft i de mange projekter, som planer er vokset frem om efter behov, og som det er lykkedes at gennemføre. Hans Jørgen sagde blandt andet: ”Vi har både hal og svømmehal og den traditionsrige Ramsing Cup, stort kulturhus med musikskole og festlokaler. Da vi ikke havde overnatningsmuligheder, kom det i forslag at bygge en lille ferieby ved siden af hallen. Der er nu seks huse, hver med plads til seks personer, og de har god udlejning.”
Hans Jørgen Olesen fortalte om huse, som var bygget af investorer, for borgeres indsamling eller af SEBA, Spjald Erhvervs- og Byudvikling ApS. Han nævnte Industrihuset, hus til iværksættere, ejendom med 12 lejligheder til udlejning og som det nyeste Sundhedshuset, hvor læger, psykolog, fodterapeut og kommunal hjemmepleje holder til. ”Tankegangen er den samme,”sagde Hans Jørgen,”selv om I her i Ådum er et mindre sted end Spjald. Med vores byggeri af huse, har vi erfaret, at når huset er der, skal det nok blive brugt.”
Hans Jørgens afsluttende råd lød: ”I skal tænke store tanker, – I har møllepenge, I har købmand og en skole, der lukker, hvis ikke der kommer flere børn. Der skal investeres penge for at få noget i gang, men det kommer 100 gange tilbage! Spjald blev årets landsby i 2010, og man skal altså selv gøre noget, ellers sker der ingenting. I har muligheden for at overleve, men mange landsbyer dør.”
Hans Laurids takkede for det spændende oplæg og stillede spørgsmålet, om vi har noget at byde ind med. Der kom forslag om hytter til lystfiskere, at få bygget nye eller istandsat huse til udlejning og at få bebygget en grund på Søndertoften for at trække flere til, som vil bygge.
Hans Laurids understregede, at en væksthistorie kræver anparter med større beløb. Der kræves en høj startkapital, for at et et pengeinstitut vil gå ind i et projekt her. ”Er der vilje til det i sognet,” spurgte Hans Laurids og opfordrede alle til at spørge i deres netværk. Han ville kontakte Borgerforeningen og foreslog, at man startede med et overskueligt projekt, og nævnte, at der vil blive indkaldt til møde igen først i det nye år.
”Og får I eller andre en idé, så lad os høre fra jer!”